fbpx

Honlapkészítés óvodáknak

Szerző:

Szülőként az ember mindig a legjobbat szeretné a gyermekének. A legjobb bölcsit, legjobb ovit majd iskolát. Természetes, hogy mindenből a legjobbat szeretnénk.

Ilyenkor első körben segítségünkre sietnek a rokonok, barátok, barátnők, még a boltos is jobban tud mindnet a helyi vagy a vidéki oktatási intézményekről, mint mi.

De biztosan úgy van az, ahogy ők elmondják? Kapunk átfogó képet a lehetőségekről és a környezetről? Nem.

Sajnos nem, mert mindenki mást tart fontosnak kiemelni.

Megoszlik az információ az udvar adta játék lehetőség, az ebéd minősége, vagy a csoportok eloszlása között.

De mi van akkor, ha engem érdekel az óvónő, akihez a gyerkőcöm járni fog? Mi van akkor, ha én azt szeretném, a gyerkőcöm óvodája egy bizonyos pedagógiai program szerinti dolgozzon?

Ekkor fordulnánk az internet adta szabadsághoz. Kutakodva arra gondolunk, megtalálunk minden információt a kiszemelt intézményről a net segítségével, ezért több órát vagyunk képesek a gép előtt ülni böngészve a sok találatot.

És az eredmény? Egy nagy semmi. Szinte tényleg semmi.

Találunk óvodákat, egy- egy önkormányzati honlapon beágyazott link formájában, ahol a pedagógiai programon és a szervezeti működési szabályzaton kívül semmit nem találunk. Ez azoknak a szülőknek nem segítség, akik óvodát keresnek csemetéjük számára. Kivételt képeznek az egyházi intézmények. Az egyház által fenntartott óvodák általában átjárható felhasználóbarát honlappal rendelkeznek.

Az önkormányzatok által fenntartott óvodák és bölcsődék ezzel szemben mostoha körülmények között léteznek az internet adta világban. Pedig ezer és ezer lehetőség lenne arra, hogy kinyíljanak és megmutassa minden óvoda, hogy miért is más, mint a többi.

Egy jól megtervezett és felépített, látványos weboldal nagy segítségére lenne a leendő „óvodás”, „bölcsődés” szülőknek. Képekkel illusztrált pedagógiai programok, bemutatkozó óvó és dajka nénik, akik elmondhatják, milyen szakterületen a legjobbak. Be lehet mutatni, milyen fejlesztési területeket tudnak biztosítani a beiratkozó gyermekek számára. Itt lehet hírt adni arról is milyen külön foglalkozásokat tartanak az óvodásoknak vagy akár a szüleik számára. A rendezvények képeivel gazdagított galériák sokkal többet mondanak minden szónál.

Be kell mutatkozni ezeknek az intézményeknek még akkor is, ha azt állítják magukról, hogy nekik elég az a gyermek létszám, ami az adott településen rájuk oszlik.

De ez nem igaz. A csökkenő gyermeklétszám miatt az óvoda bezárás sajnos napjainkban ismert fogalom.

Haladni kell a korral!

Meg kell mutatni az óvodákat a szülőknek, a település lakosságának, a nagyvilágnak, hogy igenis az óvodák nem csak gyermekmegőrzőként funkcionálnak, hanem értelmes nevelő munkát végeznek.

Engedd, hogy megismerjenek! Webre fel!

/Részletek hamarosan./