lolabutor

Mézeskalácsház Nógrádban
A hétvégén meglátogattam egy mesteri kézműves munkát Bárnában, a nógrádi erdőben. Mindenki ismeri a Jancsi és Juliska című mesét, és bizton mondhatom, hogy a ház tökéletesen megfelelne a történet helyszínének. Szerencsére senki nem próbált engem megenni, bár boszorkányt láttam.

lolabutor

Mézeskalácsház Nógrádban

A hétvégén meglátogattam egy mesteri kézműves munkát Bárnában, a nógrádi erdőben. Mindenki ismeri a Jancsi és Juliska című mesét és bizton mondhatom, hogy a ház tökéletesen megfelelne a történet helyszínének. Szerencsére senki nem próbált engem megenni, bár boszorkányt láttam.

Az ötlet a mézeskalács ház megvalósítására Oravecz Rolandtól, Bárna polgármesterétől származott. A helyi művészt, Maczi Zsoltot kérte fel egy községi parasztház átalakítására. Az épület tájházként üzemel, népművészeti tárgyakkal és bútorokkal berendezve.

A falakat benövő növényzet gipszből és filcből készült, de valódi fát és mohát is használt a folyamat során az alkotó.

Későn vettem észre a verandán pihenő boszorkányt, és „kicsit meg is ijedtem” tőle. A banya elhelyezésének a célja valószínűleg nem a riogatás lehetett, hanem a Jancsi és Juliska mese élethű ábrázolása.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a bárnai nevezetességet. A gyerekek számára hihetetlenül élvezetes lehet egy mesebeli helyszín meglátogatása. A tapasztalás erősebben él a gyerekekben, megragad, rögzül és később is jobban emlékeznek azokra a dolgokra, melyeket érinthettek, láthattak, orrukkal érezhettek, fülükkel hallhattak.  Ezen kívül megtanulhatják értékelni a népművészeti tárgyakat. Egy-egy eszköz köré akár mesét is rögtönözhetünk, ha nem ragaszkodunk a Jancsi és Juliska meséhez. A képzelet határtalan és a kis házat elnézve, én mondom megérintett a varázslat.

Nem mellesleg a levegő tiszta, a táj pedig gyönyörű.