lolabutor

A bútoripar változásai és a Lola Bútor
Most egy olyan jelenségre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét amit lehet már észrevettél, de nem ástál a mélyére. Cikkükben feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket és levonjuk a következtetést a mi helyzetünkre. Ha most akartál házfelújítást, vagy kisgyermekednek faházikót, esetleg tetőcserét, biztosan szembe jött veled a probléma: méreg drága a fa és lassú a beszerzése.

lolabutor

A bútoripar változásai és a Lola Bútor

Most egy olyan jelenségre szeretnénk felhívni a figyelmed, amit lehet már észrevettél, de nem ástál a mélyére. Cikkükben feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket és levonjuk a következtetést a mi helyzetünkre. Ha most akartál házfelújítást, vagy kisgyermekednek faházikót, esetleg tetőcserét, biztosan szembe jött veled a probléma: méreg drága a fa és lassú a beszerzése.

Most tényleg nem elég a pénzem? Na de miért?

A vírushelyzet alatt számos cég leállította vagy csökkentette működését, így a mostani megrendelések beszállítása lassú. Hiába rendelkezik Magyarország évente nagy mennyiségű kitermelt faanyaggal, az sem elég, így importra szorul az ország. A nyersanyagok beérkezésének lassúságára a piac drágulással reagál, hisz szűkebbek a lehetőségek a beszerzésre. Mindemellett az Egyesült Államok is elkezdett az európai piacokról nyersanyagot vásárolni. A fennálló helyzetre a nagyobb cégek úgy reagálnak hogy a lehető legtöbb faanyagot vásárolják fel, mielőtt még tovább drágulna. Az persze lehet, hogy nincs rá szüksége, de a felvásárlás és raktározás akár a későbbiekben még kifizetődő is lehet. Politikáról nem akarok ebben a cikkben és más cikkekben sem beszélni. Egy dolgot azonban szeretnék veled megosztani. A kisvállalkozói szféra nem csak a faanyag drágulását, az import problémáit látja és érzi, hanem a családtámogatási hullámot is befolyásoló tényezőnek vallja. Több vállalkozó szerint a családi házak építése vagy felújítása is a piac drágulását eredményezte. Ez ok-okozati összefüggés. De volt már szó arról is, hogy ezt az indokolatlan drágulást vizsgálat alá vonja a kamara. Ez mindenképpen jó hír, de amíg a helyzet nem változik csak pislogunk és próbáljuk reális keretek között tartani saját árainkat.

Következmények, amelyek mindenkit érintenek, még téged is.

A faanyag drágulásának több következménye van, és mind olyan lényeges hogy fontossági sorrendet nem is lehet felállítani. Az egyik, hogy késések vannak a késztermékek terén. Rengeteg helyen nem lehet betartani a megígért határidőket, mert a nyersanyag beszállítása késik. Amíg nem érkezik meg a fa, addig nem lehet elkezdeni készíteni a megrendelést, így a határidőt sem lehet betartani. Erről természetesen senki nem tehet, sem a szállító sem a felvásárló. A másik fontos következmény hogy az árajánlatok nem tudnak sokáig érvényesek maradni. A nyersanyag árának gyors és folyamatos növekedése miatt már láthatjuk hogy a hónap elején megadott árajánlat esetén pár hét múlva már nem ugyanannyi a fa beszerzési ára. Ezért fontos reagálni azonnal az árajánlatokra, hiszen a gyors válasz néha több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Légy gyors és türelmes!

Ezúton szeretnénk megkérni, hogy ha késik a bútorok szállítása, légy türelemmel, nem azért nem visszük mert nem akarjuk, vagy elfelejtettük, vagy nyaralni mentünk a pénzből, hanem mert késtek a nyersanyagok és nem tudtuk időben elkezdeni a gyártást. Valamint arra is szeretnénk megkérni, hogy az árajánlatokat időben kérd, és azt az ajánlati határidőn belül fogadtasd el! Ez a szituáció nekünk sem kellemes, de próbálunk mindent úgy alakítani, ahogy azt elterveztük. A piacot nem mi irányítjuk, ezekről a dolgokról nem tehetünk.