lolabutor

Az óvodában nyelvet tanulni vagy játszani kell? Egyszerű a válasz, mindkettőt lehet.
Tudhatjuk hogy a kisgyermekek agyát egy szivacshoz lehet hasonlítani. Sokkal könnyebben tanulnak mint idősebb társaik, és ezerszer könnyebben tanulnak mint a felnőttek. Sajnos sok esetben ez a lehetőség, ez a képesség nincs kiaknázva. Ennek több oka is lehet, hogy a szülők nem hiszik hogy a kisebb gyerekek képesek a tanulásra vagy anyagi okokból nem tudják lehetővé tenni hogy kisgyermekük tanuljon.

lolabutor

A tudást a legkönnyebb óvodásként megszerezni.

Tudhatjuk, hogy a kisgyermekek agyát egy szivacshoz lehet hasonlítani. Sokkal könnyebben tanulnak, mint idősebb társaik, és ezerszer könnyebben tanulnak, mint a felnőttek. Sajnos sok esetben ez a lehetőség, ez a képesség nincs kiaknázva. Ennek több oka is lehet, vagy a szülők nem hiszik miszerint a kisebb gyerekek képesek a tanulásra vagy anyagi okokból nem tudják lehetővé tenni, hogy gyermekük óvodásként nyelvet tanuljon.

A történelem nagyjai is voltak gyerekek

Aki szereti a történelmet, vagy olvasott előző évszázadokban íródott könyveket tudja hogy a kisgyermekek okítása nem új keletű stratégia. Aki megtehette tanítókat fogadott gyermekei mellé és görögre, latinra, franciára és egyéb nyelvekre, földrajza, történelemre oktatta kiskorától kezdve. A gyermek pedig mindet megtanulta. Mert képes volt rá. Felnőttként pedig négy vagy öt nyelven írt és beszélt és tisztában volt vele, hogy mi hol található a mi kis bolygónkon. Igaz, hogy abban az időben más elfoglaltsága nem is nagyon lehetett egy gyermeknek, nem volt internet vagy televízió, ahol a Mancs őrjáratot tudták volna nézni, de többet is tanultak mint a TV-ből.

Hogy is néz ki ez napjainkban? Tanultunk a múltból?

2021-ben senki nem fogja a 4 éves gyermekét latin igék ragozására tanítani, hisz az a tudás a mai világban nem túl hasznos. Ellenben vannak olyan óvodák, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek már kiscsoportos koruktól kezdve megtanuljanak egy idegen nyelvet. Magyarországon is jelen vannak azok az intézmények, ahol németet vagy angolt tanulhatnak a kicsik. Sok szülő úgy gondolja a kisgyermekkor a játékra való, ráér tanulni majd az iskolában. De ki mondja, hogy nem lehet egyszerre játszani és tanulni? Játszva tanulni. Ez egy kifejezés amit a legtöbb ember ismer, és ezek az óvodák ezt teszik lehetővé. Nem szabad félteni a gyermek gyermekkorát, mert az nem vész el attól hogy megtanul egy új nyelvet miközben játszott. Ki kell használni az óvodák nyújtotta lehetőséget. Élni kell azzal is, ha azt látjuk gyermekünk fogékonyabb a nyelvek tanulására. Hogy ezt honnan tudjuk így van-e? Ha figyelünk rá akkor ez rövid időn belül ki fog derülni.

Hasznos és nem ártalmas. Fontos és nem elhanyagolható.

Nem fogok abba most belemenni, hogy az egyetemi jelentkezés során mennyire fontos a diákoknak a nyelvvizsga. A mindennapi életben megjelenő esetekről szeretnék most beszélni. Az angol a világnyelv ezt senki nem vitatja. Lassan mindenki beszéli és érti, persze különböző szinteken. Ha nyaralni megyünk külföldre elengedhetetlen, hogy legalább angolul beszéljünk, hogy megértessük magunkat. Arról nem is beszélve rengeteg könyvet, filmet nem fordítanak le magyarra, így olyan élményekről maradhat le valaki, amit nem tud pótolni. Na de, hogy jönnek ide a gyerekek? Ahogy már írtam felnőttként sokkal nehezebb tanulni, de ha már gyermekként elkezdi valaki sokkal magasabb szintre is felfejlődhet, mint mások. A tanulás sosem vész kárba, mindig lehet kamatoztatni és hasznot húzni belőle. Sokkal messzebbre jut felnőttként az a gyermek aki már a kezdetek kezdetén elkezd tanulni egy vagy akár két idegen nyelvet.