lolabutor

Biztonság megteremtése a bútorok rögzítésével
A bútorok fel- és elhelyezésénél az esztétikai szempontok mellett a biztonságot is figyelembe kell venni. Különféle jogszabályokat kell figyelembe venni és eleget tenni nekik. A Lola Bútor Kft minden szabálynak eleget tesz és törekszik arra hogy az óvodai bútorok olyan szakértelemmel és pontossággal legyenek rögzítve hogy esély se lehessen a gyerekek sérülésére.

lolabutor

Óvodai biztonság a gyártó szemszögéből a gyerekek érdekedben

A bútorok fel- és elhelyezésénél az esztétikai szempontok mellett a biztonságot is figyelembe kell venni. Különféle jogszabályokat kell alkalmazni azoknak eleget tenni. A Lola Bútor minden szabálynak eleget tesz és törekszik arra, hogy az óvodai bútorok olyan szakértelemmel és pontossággal legyenek rögzítve, hogy esély se lehessen a gyerekek sérülésére.

 A Lola Bútor minden szabálynak eleget tesz és törekszik arra hogy az óvodai bútorok olyan szakértelemmel és pontossággal legyenek rögzítve hogy esély se lehessen a gyerekek sérülésére.

Jogszabályok, amit nem mi találtunk ki, de mi is alkalmazunk

Az interneten megtalálható jogszabályok, amik az óvodai bútorok biztonságára és berendezésére vonatkozik a 19/2002. (V. 8.) OM rendelet foglalja össze.

„5. Berendezés

A berendezések fajtáját, számát a tervezési programban kell meghatározni.

A berendezéseknek az alábbi alapkövetelményeket kell kielégíteniük:

 • az asztalok, székek, valamint az ágyak méretei feleljenek meg a különböző korosztályok méreteinek és az ergonómiai követelményeknek;
 • a bútorok, berendezések (a rögzítettek kivételével) könnyen mozgathatók legyenek, hogy biztosítsák a funkcionális egységek átrendezhetőségét és flexibilis használatát;
 • kopásállóak legyenek, feleljenek meg a fokozott használati követelményeknek;
 • biztosítsák a balesetmentes, fertőzésmentes használatot, a könnyű tisztán tarthatóságot;
 • a felhasznált anyagok felületi megmunkálása, színe feleljen meg a nevelés sajátos követelményeinek;
 • a könyvtári, az igazgatási, a konyhai, a többcélú nagytermi és az öltöző-berendezés feleljen meg a tervezési programban megfogalmazott sajátos funkcionális követelményeknek.” 

„7. Biztonság

Az üzemeltetési előírásokban különös gondot kell fordítani

 • az egészségvédelmi, kábítószer elleni,
 • a tűzvédelmi,
 • a balesetvédelmi,
 • a munkavédelmi,
 • a betörésvédelmi,
 • a természeti katasztrófa elleni (villám, árvíz, földrengés stb.),
 • a terrortámadás

elleni biztonsági előírásokra.

A fogmosópohártartót csak műszaki rajz alapján…vagy egy öreg szaki segítségével helyezünk fel a mosdóban.

A Lola Bútor a fogmosópohár tartókat nem szereli fel az óvodákban. Ennek nagyon egyszerű és érthető a magyarázata. Otthon sem furkáljuk csak úgy össze-vissza a falat, pláne nem egy óvodában. Többször kérik munkatársainkat arra, hogy ha már ott vannak, akkor ugyan helyezzék már fel a helyére a fogmosópohártartókat. Ez azért nem ilyen egyszerű. Sem munkatársaink, és többségében az óvónők sem tudják hogy a falban milyen vezetékek keresztezik a fúró útját. Lehet ott gáz, vízcsövek illetve a villanyvezeték.  Felszerelés közben, ha rossz helyre tesszük fel a fogmosópohár tartót, mivel nem tudjuk hol mennek a falban ezek a vezetékek, komoly károkat tudunk akaratunkon kívül okozni. Akkor tudunk segíteni, ha a karbantartó  jelen van és kéri a segítségünket a felhelyezésben. Szállításkor az óvódánál hagyjuk a felszereléshez szükséges rögzítő elemeket.

Ragaszkodj te is a rögzítéshez!

Szállításkor minden esetben (a fogmosópohár tartókon kívül) ragaszkodunk ahhoz, hogy munkatársaink felszereljék és rögzítsék az óvodai bútorokat. Még ha az óvónők arra biztatják kollégáinkat, hogy: nem fontos,, hiszen nincs mozgatva, vagy éppen sietnek haza, mert lejárt a munkaidő, mi akkor is ragaszkodunk a saját szabályainkhoz. Egy óvodában igénybe van véve a bútor még akkor is, ha azt gondolják, hogy nincs rögzítve. Nem volt még egy gyermek se, aki az öltözőszekrényre nem ült, hanem állt? Dehogynem. Vagy az öltözőszekrény ajtaját erősebben nyitotta ki esetleg csukta be? Ez mind apró mozgás. Egyszerű fizika. Abban az esetben nem rögzítjük a bútorokat, ha az óvoda írásban jelzi felénk hogy nem igényli az összeszerelést. Azért ragaszkodunk ehhez, mert ha a bútorok nincsenek rendesen rögzítve, balesetveszélyesek. Nem velünk történt, de sajnos számos példa van arra, hogy a szekrény felborult és gyermekek sérültek meg. A felelősség ezesetben a gyártóra és az óvónőre vetül. Ezt szeretnénk mindenképp elkerülni.

A szállítás biztonsága sajnos több emberen múlik

Szállítás során szeretnénk kérni az óvónők türelmét, mert senkinek sem érdeke hogy óvodai bútorok sérülten érkezzenek meg. Ismeri mindenki az útviszonyokat. Vannak sajnos olyan települések, ahol bár 30 perc az út, de a szállítmány teherautón való rázkódása miatt ez 15-20 perccel meg is növekedhet. Ezen felül a szállító munkatársunk biztonságára is ügyelni kell. Egy 800km-es út során figyelembe kell venni hogy a kolléga pihenjen, hogy utána biztonságosan tudja lepakolni és összeszerelni a bútorokat. Az ilyen hosszú utak szellemileg is nagyon fárasztóak, így ha a szállítás napján van késés, az is mind biztonsági okokból történik. Megérkezéskor az óvónőknek szükségük van a segítségre, hisz ha több óvodai öltözőszekrényt, galériát vagy játéktárolót viszünk, azt egy személy nem tudja lepakolni az autóról. Itt is törekszünk a biztonságra és munkatársaink pakolják le, védve ezzel az óvónőket. De minden esetben szoktunk erről egyeztetni az óvoda vezetésével, vagy a megrendelővel, hogy kérünk segítséget a szállítás napján. Azt azért jó tudni, hogy sok más, bútorok forgalmazásával foglalkozó cég csak a kapuban leteszi a terméket és majd aki akarja vagy tudja az beviszi az épületbe. Mi azért ebben különbözünk, hiszen nem hagyjuk az utcán heverni a bútorokat pláne nem akkor, ha még az időjárás sem kedvez a szállításnak.

Utóirat: de csak halkan, suttogva mondjuk…Nem! Nem!

Néha megmosolyogtatja az embert, ha egy csavarhúzót tartó emberről azt feltételezzük, hogy egy műszaki emberrel állunk szemben és bármit rá tudunk bízni. Azért nem minden arany, ami fénylik. Ebben az esetben nem mindenki szaki, aki csavarozni tud. Sok helyen az óvónők megkérik a kollégáinkat, hogy „Ha már itt van és szerszámok is vannak a ládájában nem javítaná meg azt, amit tegnap a karbantartó megszerelt?” A válasz egyértelműen nem. Nem azért, mert neveletlen a kolléga, hanem azért, mert ez nem az ő feladata és kötelessége. Bármennyire is kedvesen mosolyog az óvónéni, nem lesz megjavítva az elromlott csap és a falból kilógó vezetéket sem fogja balesetmentessé tenni. Ha belegondolunk ez is egyfajta biztonság. Nem nyúlunk olyanhoz, amihez nem értünk és nincs is rá lehetőségünk. De egy jó kávéra mindig kaphatók kollégáink, hiszen az ovikban mindenki tudja, hogy finom kávét főznek.