lolabutor

Óvodai jelek jelentősége
A Lola bútor tervei között szerepel, hogy a jövőben olyan óvodai öltözőszekrényeket készítsünk, amelyek el vannak látva a gyermekek jelével. Ez az esztétikai előnyökön kívül azért is hasznos lehet, hogy a gyermekek jobban kötődjenek a saját kis területükhöz az óvodán belül. Az öltözőszekrényükkel kezdődik a napjuk, és ott is végződik.kesztésénél, a jobb sávban van a Dokumentum > Kivonat. Ide kell írni a cikk lényegét röviden

lolabutor

Mi volt az óvodai jeled?

A legtöbb felnőtt a mai napig emlékszik, hogy mi volt a jele az óvodában. Hiába „csak” három évig használjuk a saját dolgaink megkülönböztetésére, az alatt a három év alatt a részünkké válnak. Kiválasztáskor ügyelni kell rá, hogy a gyermeknek tetsszen a jel, könnyen és szívesen tudja ő maga is lerajzolni és valamennyire kapcsolódjon hozzá.Ahogy mondtam, hihetjük is meg nem is hogy ezeknek a jelentéseknek van-e valóság alapjuk, ha mégis passzol a rég használt óvodai jelünk a személyiségünkkel, messziről vállon veregetjük az óvónénit aki segített nekünk kiválasztani.

Jelentésük

Az interneten számos cikket találhatunk, amelyek személyiségjegyeket kapcsolnak az egyes óvodai jelekhez. Ebben hihetünk is meg nem is, de azt nem tagadhatjuk, hogy a jelünk egy olyan szimbólum, minta, amely önazonosságot ad, így határozzuk meg öntudatunk kezdetén saját magunkat. Fontos hogy a kisgyermek tudjon magához kapcsolni valamit, amire azt mondhatja, hogy ez vagyok én. Kicsiként nem tudunk megfogalmazni vonásokat és személyiségi jellemzőket, de a mintákat felismerjük és társítani tudjuk viselkedésformákhoz, amiket már ismerünk.

Fontosságuk

Az óvodai jelek praktikusak. Így tudják a gyermekek megkülönböztetni a saját dolgaikat, még ha egyformák is a társaikéval. A formákat felismerik, a jelük úgy funkcionál, mintha a nevük lenne ráírva. Megtanulják, hogy mi az enyém, és mi a másé. Nem nyúl a napocska mintával ellátott labdához az udvaron, mert az övé a kalap mintás. Megtanulhatnak kiállni magukért, ha valaki elsajátítja az ő dolgaikat, és alá is tudják támasztani, hogy miért nekik van igazuk. Az óvodai dolgozók munkáját is egyszerűbbé teszi a jelek használata.

Új projekt

A Lola bútor tervei között szerepel, hogy a jövőben olyan óvodai öltözőszekrényeket készítsünk, amelyek el vannak látva a gyermekek jelével. Ez az esztétikai előnyökön kívül azért is hasznos lehet, hogy a gyermekek jobban kötődjenek a saját kis területükhöz az óvodán belül. Az öltözőszekrényükkel kezdődik a napjuk, és ott is végződik. Az óvoda épületén belül a saját dolgaikon kívül nem érezhetnek semmit a sajátjuknak, nem mondják, hogy „Ez az én tányérom!” az ebédnél, mert mindig más evőeszközt kapnak. Ellenben, azt hallhatod az óvodában, hogy büszkén mesélik „Nézd, ez az én szekrényem!”. Végül is, tényleg az övé. Évekig használja, ott tartja a holmijait, nem nyúl bele más, az az övé. Ezt az érzést erősítenünk kell a gyermekekben, hogy úgy érezzék, van egy biztos pontjuk az óvoda sürgő-forgó világában, van valami az épületnek a falai között, ami az övéké.

Az öltözőszekrényekre lézergravírozott jeleket tudunk készíteni ami megadott listából választható, de egyedi formát is szívesen megcsinálunk.

A bútorokra való óvodai jelekkel kapcsolatos információkat a hírlevél olvasóinknak küldjük elsőként.

Pár jel jelentése

Összegyűjtöttem pár népszerűbb óvodai jel jelentését, érdekességként és szórakozásként.

tulipán: jó ízlésű, igényes, magas fokú esztétikai érzékkel, esetleg művészi képességekkel rendelkezik, szeret a középpontban lenni, de ezt sosem erőszakkal, hangoskodással éri el

szív: szociálisan érzékeny, segítőkész, de maga is nagyon igényli a törődést, a szeretetet, érzelmileg meglehetősen kiszolgáltatott

szivárvány: álmodozó természetű, színes egyéniség, aki szívesen követ magasztos eszméket, ám a gyakorlati kivitelezést, a megvalósítást folyamatosan gyakorolnia kell

rózsa: meglehetősen tudatos, fiatalon is érett személyiség. Teljességre, harmóniára törekszik, ezért igyekszik mindenből kihozni a lehető legtöbbet, legszebbet.

patkó: látszólag vidám, bizakodó életfelfogású, aki bízik a szerencséjében. Ám emögött a látszólagos laza hozzáállás mögött nagyadag bizonytalanság is megbújhat.

olló: kreatív, ötletgazdag és fantáziadús, elképzeléseit szereti gyakorlati síkon is megvalósítani. Kapcsolataiban ragaszkodó, de végletes, ha valaminek vége, akkor vége.

napocska: optimista, derűs, életigenlő, a világot pozitívan, bár leginkább csak a saját szemszögéből szemléli, apa fontos személy a számára

méhecske: szeret közösségben, másokkal együtt tevékenykedni, szorgalmas, megbízható, alkalmazkodó, jól eligazodik a hétköznapi dolgokban, bár az önállóságot tanulnia kell

Ahogy mondtam, hihetjük is meg nem is hogy ezeknek a jelentéseknek van-e valóság alapjuk, ha mégis passzol a rég használt óvodai jelünk a személyiségünkkel, messziről vállon veregetjük az óvónénit aki segített nekünk kiválasztani.