lolabutor

Színes kontra natúr bútorok
Az óvodai polcok tervezése és elhelyezése nem csupán a tárgyak rendezettségét szolgálja, hanem egy teljes környezet kialakítását

lolabutor

Elsődleges szempont, hogy kényelmes, jól megtervezett bútorokkal legyen feltöltve egy óvoda, amik segíthetik a megfelelő testtartás kialakítását és támogathatják a gyermekek fizikai fejlődését. De emellett nehéz döntés lehet egy csoportszoba berendezése során, hogy milyen stílusú és színű bútorokkal töltsük meg a helyiséget úgy, hogy meleg és barátságos környezetet varázsoljuk a mindennapjaikat ott töltő csöppségek számára.

A színes és a natúr bútorok közötti különbségeket több szempontból is vizsgálhatjuk. Egyik fontos szempont az összehasonlításban a stílus és a hangulat. Míg a színes bútorok dinamikusak és élénkek lehetnek, a natúr kivitelben készült termékek általában nyugodt és időtlen légkört teremtenek. A fa természetes szépsége és színe nyugtató hatással lehet és harmonikusabb megjelenést kölcsönözhet a térnek. Ezzel szemben a meleg színek, mint például a piros, a narancs, élénk és energikus érzést kelthetnek.

Környezethez való alkalmazkodás – kulcsfontosságú szempont

E tekintetben megállapítható, hogy egy színes bútort harmonikusan beilleszteni egy adott környezetbe kihívást jelenthet.

Ideális ez azok számára, akik szeretik a színek játékát, a merészebb stílust, épp ezért egy óvodai csoportszoba légkörét magasan emelheti egy igényesen kiválasztott kombináció. Ezzel szemben az egyszerű, natúr színek könnyen illeszkednek különböző stílusokhoz és környezetekhez. Egyszerűbben kombinálhatók más színekkel és díszítőelemekkel. Fontos szempont ez kisebb kiegészítő bútorok, mint például az óvodai játék konyhák elhelyezése során.

Gyermekek és az őket érintő emocionális hatások

gyermekek szempontjából a natúr bútorok segíthetnek az óvodásoknak a természetes környezettel való kapcsolatuk tudatosításában, míg a színek játéka a vidámságot, az élénkséget hozza előtérbe a gyerekek érzelmi világában. A megfelelően kiválasztott bútorok biztonságot és kényelmet sugároznak. A bútorok színei és formái hatással lehetnek a hangulatokra és az érzelmi állapotokra. Például a meleg, élénk színek serkentő hatással lehetnek, míg a hűvös, nyugodt tónusok segíthetnek a pihenésben.

A bútorok felületi struktúrája különböző anyagok és bevonatok alapján változhat. A struktúrák megértése fontos, mert ez meghatározza a bútorok kinézetét, tapintását és tartósságát is, mivel a funkcionalitás mellett a felhasznált anyagok minősége és tartóssága is fontos szempont, hiszen a felületi struktúra hosszú távon is meghatározza a bútorok megjelenését és állapotát. Nézzük meg az általunk használt bútorfelületi struktúrákat:

  1. fényes
  2. matt
  3. erezett (fautánzat)
  4. gyöngyház (prégelt)

Igazság szerint a színes és natúr bútorok közötti különbségek számos tényezőtől függenek, például az esztétikai preferenciáktól, a tértől, ahová elhelyezzük őket és természetesen egyéni ízlésünktől. Minden tér egyedi. Az ideális választás az, ami a mi elképzelésünknek és az adott helyiség stílusának leginkább megfelel. Fontos továbbá az egyéni igények és preferenciák figyelembevétele a bútorok kiválasztásakor, hogy a gyermeknek otthonos és támogató környezetet teremtsünk.

Weboldalunkon széles választékot kínálunk több óvodai bútorkategóriában is, mint például csoportszoba bútorok, fogmosó polcok, játékkonyhák, amelyek között biztosan mindenki talál a saját ovijának arculatához igazodó bútorokat.